Sujihiki
Sujihiki Bōchō 筋引包丁
- Filetovací
- Na krájení masa
- Krájení větších potravin
- Kanji: sval + řezat
Původní využití tohoto nože se dá odvodit z názvu, protože v japonštině (kandži) se pro tento nůž používá spojení slov „sval" a „řezat".
Sujihiki je kuchyňský nůž určený k řezání a bourání velkých kusů masa nebo i celých zvířat. Je ideální pro dělání hlubokých řezů a dlouhých tahů, které jsou pro tuto práci nezbytné. Čepel je štíhlá, dlouhá a snadno se otáčí během řezání.
Sujihiki nůž, označován někdy také jen jako Yanagi, je dlouhý nůž s velmi pevným hřbetem a špičatou špičkou. Jeho dlouhá čepel je určena ke krájení extrémně tenkých plátků syrových ryb, masa a zeleniny jedním tahem.
Pro bourání celého nebo půlky zvířete je vhodná délka čepele 300mm. 270mm je populární v restauracích Teppanyaki a Yakiniku. 240mm čepel je dostačující pro většinu těch, kteří pracují s běžně velkými kusy masa nebo rybami.
Víceúčelový japonský nůž, vhodný na krájení masa, zeleniny a porcování ryb. Ručně broušené ostří na vodních kamenech – dokonalá řezivost. Prémiové materiály čepele i rukojeti...