Nakiri
Nakiri Bōchō 菜切包丁
- Nůž na ovoce a zeleninu
- Sekání bylinek
- Domácí použití
- Kanji: zelenina + řezat
Původní využití tohoto nože se dá odvodit z názvu, protože v japonštině (kandži) se pro tento nůž používá spojení slov „zelenina" a „řezat".
Nakiri je japonský nůž na zpracování zeleniny všeho druhu. Jeho tvar sice připomíná náš sekáček na maso, ovšem pro tento účel se rozhodně nedoporučuje. Nakiri je nůž určený výhradně pro krájení ovoce a zeleniny.
Dlouhé nudličky, malé kostky a přesné tvary se snadno krájí díky obdélníkovovému tvaru, který je přizpůsoben především pro krájení směrem nahoru a dolů.
Díky tomuto obdélníkovému tvaru, který je pro nůž Nakiri poznávacím znamením, a uzké čepeli, nůž velmi dobře klouže po prstech.