Kamagata
Kamagata Bōchō 鎌形包丁
- Porcování masa
- Filetování a porcování ryb
- Sekání zeleniny a bylinek na drobno
- Kanji srp/kosa + tvar
Původní využití tohoto nože se dá odvodit z názvu, protože v japonštině (kandži) se pro tento nůž používá spojení slov „srp/kosa" a „tvar".
Tvar čepele je kombinací čepelí Gyuto a Santoku. Může bez námahy řezat chrupavky, šlachy a malé kosti. Je jednoduše nenahraditelný pro krájení jatečně upravených těl ptáků a králíků nebo velkých kusů masa a může snadno krájet ryby na steaky.
Perfektní volba pro sekání zeleniny a bylinek na drobno. Díky vysoké čepeli připomínající sekáček, skvěle klouže po prstech a vedení řezů je dokonale přesné.
Nůž Kamagata byl v Japonsku navržen pro tvrdou práci, při které je důležité vynaložit sílu - původně byl tento nůž používaný hlavně pro oddělování rybích hlav a následné bourání.