Japonský nůž Sujihiki - rukojeť Premium
Kód: 625Detailní popis produktu
Sujihiki Bōchō 筋引包丁
- Filetování
- Krájení masa
- Krájení větších potravin
- Porcování ryb
- Kanji: sval + řezat
Původní využití tohoto nože se dá odvodit z názvu, protože v japonštině (kandži) se pro tento nůž používá spojení slov „sval“ a „řezat“.
Sujihiki je kuchyňský nůž určený k řezání a bourání velkých kusů masa nebo i celých zvířat. Je ideální pro dělání hlubokých řezů a dlouhých tahů, které jsou pro tuto práci nezbytné. Čepel je štíhlá, dlouhá a snadno se otáčí během řezání.
Sujihiki nůž, označován někdy také jen jako Yanagi, je dlouhý s velmi pevným hřbetem a špičatou špičkou. Jeho dlouhá čepel je určena ke krájení extrémně tenkých plátků syrových ryb, masa a zeleniny jedním tahem.
Pro bourání půlky nebo celého zvířete je vhodná délka čepele 300mm. 270mm je populární v restauracích Teppanyaki a Yakiniku. 240mm čepel je dostačující pro většinu těch, kteří pracují s běžně velkými kusy masa nebo rybami.
Kvalita se skrývá v detailu
Proto je každý nůž vyrobený ručně a také ručně broušený na prémiových vodních kamenech. Díky tomu se vám do ruky vždy dostane originál. Skutečně ostrý originál. Byť by se mohly dva nože zdát podobné nebo stejné, ruční výroba předurčuje fakt, že každý z nich bude originální.
Šetří čas
Řekněte ,,DOST!” tupým nožům, se kterými práce trvá dlouho, je fyzicky náročná a měkčí potraviny rozmačkáte.
Pokud je nůž dokonale ostrý a má skvělou geometrii ostří, každý řez vedete pouze jednou a nemusíte potraviny „pižlat”.
Zapomeňte na hrubou sílu při krájení tlustšího masa nebo zeleniny. Pokud je nůž dokonale ostrý a má skvělou geometrii ostří, proniká potravinami lehce a snadno bez nutnosti vyvíjet zbytečný tlak. Snižujete tak riziko poranění!
Zapomeňte na rozmačkání rajčat a měkkých potravin. S perfektně ostrým nožem, nevymačkáte z krájené zeleniny šťávu.
Nejkvalitnější ocel
Dobře zvolený materiál a precizní ruční opracování dělá z mých nožů skutečné unikáty.
Volbě oceli předcházela dlouhá léta zkoušení a testování jednotlivých ocelí, dokud jsem nebyl na 100% spokojený.
Používám ty nejlepší oceli pro výrobu čepelí japonských kuchyňských nožů.
Oceli mají velmi vysoké procento uhlíku – díky tomu je lze nabrousit do extrémně „jedovatého“ ostří.
Zaručeně ruční práce
Všechny mé nože jsou ručně vyráběné!
Sám ručně kovu čepele, brousím jejich tvar i výbrus ostří, vyrábím záštity, brousím rukojeti, kompletuji čepele a rukojeti, ostřím hotové nože, vyrábím pouzdra a mnoho dalších doplňků k nožům.
Více než 10 let se výrobě nožů věnuji a vlastníma rukama se snažím každý nůž vyladit do dokonalosti. Na rozdíl od mnohých jiných webů s noži, které si hrají na ruční práci, Vám mohu ruční výrobu deklarovat stovkami fotek a videí na sociálních sítích ze samotné výroby.
Tepelné zpracování
Výdrž ostří je excelentní díky kalení oceli.
Kalení je proces, při kterém se čepel nahřívá na teploty kolem 1000°C. Poté je prudce ochlazena olejem nebo kapalným dusíkem na teploty méně než -100°C. Díky tomuto tepelnému zpracování dosahují čepele nožů velmi vysoké tvrdosti převyšující 64HRC. Jsou tak tvrdé, že mohou rýt do skla!
Následuje proces tzv. popouštění. Při něm se čepel nože nahřívá na přesnou teplotu v rozmezí 100-300°C podle druhu oceli. Výdrž na této teplotě může být až několik hodin. Při popouštění dochází k zjemnění mikroskopického zrna ve struktuře oceli a čepel získává houževnatost, pružnost a odolnost. Tento proces bývá i několikrát opakován k dosažení nejlepších výsledků.
Hotová čepel má tvrdost přes 61HRC.
Perfektní rukojeť
Rukojeť perfektně padne do ruky a právě díky oktagonovému průřezu zabraňuje protáčení v ruce. Navíc je nízkoúdržbová. Používám velice tvrdá a houževnatá exotická i tuzemská dřeva, která nepohlcují pachy a nenasávají vlhkost.
Barvy i stejných dřev mohou být různé - jejich odstín závisí na tom, z jaké části kmene je dřevo získané. Proto si můžete být jistí, že držíte v ruce kus poctivého řemesla. Protože žádné dva kusy nejsou stejné.
Vylepšená technologie ochrany
Rukojeti kuchyňských nožů hloubkově napouštím přípravkem HyperWax ve vakuu. Díky vyšší teplotě a vakuu se přípravek HyperWax dostane výrazně pod povrch a dřevo ošetřuje hloubkově. Odolnost proti vodě a nečistotám je na maximální úrovni při zachování přirozené kresby a barvy dřeva.
Jedinečná struktura
Každá část vstupního materiálu má svůj nezaměnitelný vzhled a strukturu. Ať už se jedná o pilník, pilový kotouč, ložisko nebo plech, každý materiál má unikátní povrch.
Na povrchu se mohou nacházet prohlubně od tváření, struktura po tavbě či stopy práce například v případě proměny pilového kotouče v čepel nože.
Tento povrch dělá z každého nože, který mi vznikne pod rukama, jedinečný kus. Struktura povrchu nikdy nemůže být na dvou nožích stejná.
Tyto ,,nedokonalosti" odlišují ručně vyráběný nůž od masově produkovaných nožů továrnami.
Pocta tradicím i vynalézavosti
Mám za sebou víc než 10 let praxe v oboru nožířství.
S ničím ale nespěchám. Vím totiž, že precizní zpracování chce svůj čas. Mistrně ovládnuté řemeslo spojuji s inovativními postupy a neustále posouvám možnosti. Vždy však s respektem k tradici. Kuchyňské nože vyrábím podle vzoru japonských nožů. V Japonsku se zkušenosti předávají po staletí z generace na generaci. Se vším, co k takovému řemeslu patří.
Proto ručně vyrábím právě japonské kuchyňské nože.
Ke každému noži krabička zdarma
Každý japonský kuchyňský nůž je dodáván v luxusní dárkové krabičce.
Krabička nůž chrání při přepravě proti poškození. Může také sloužit jako stojan pro vystavení Vašeho nože v době, kdy jej nepoužíváte.
Ruční výroba v Česku
Každá jednotlivá krabička je ručně vyráběna.
Jádro je z velmi tvrdého lisovaného papírového kompozitu, což krabičce zajišťuje vysokou pevnost a odolnost.
Krabička je ručně potažena luxusním plátnem s jemným vzorem, které je příjemné na dotek a neklouže v ruce.
Logo na vrchní straně je také ručně tvořeno technologií sítotisku.
Všechny výrobní postupy jsou od českých řemeslníků a dodavatelů.
Údržba nože
Na čepel doporučuji používat přípravek HyperOil
Na rukojeť doporučuji používat přípravek HyperWax
Chci na nůž věnování -> Klikni ZDE
Doplňkové parametry
Kategorie: | Skladem |
---|---|
Délka čepele: | 240 mm |
Konstrukce nože: | Na trn |
Materiál čepele: | ELMAX |
Materiál rukojeti: | Eben, Bocote |
Povrchová úprava čepele: | Satin |
Použití: | Krájení masa, Krájení zeleniny, Porcování ryb, Univerzální |
? Typ rukojeti: | Premium |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.